Naravoslovni fotografi Slovenije

Miran Krapež

50 Let FK DIANA

Foto klub Diana je bil ustanovljen leta 1973 na pobudo nekaterih članov LZS. Letos zato praznujemo zavidljivih 50 let delovanja. V ta namen, člani pripravljamo krajšo slovesnost, ki se bo odvila 19. januarja 2023 na sedežu LZS, kjer ima naš klub še vedno tudi svoj sedež. Dogodek bomo popestrili s kulturnim programom, nagovorom predsednika FK Diana Ika Krašovca in predsednika LZS mag Lada Bradača.

S ponosom pa najavljamo tudi postavitev razstave motivov iz narave. Člani bomo razstavni prostor LZS na Župančičevi 9, obogatili s 33-imi fotografijami, ki bodo na ogled ostale do marca 2023.

Pridružite se našemu praznovanju.

SKOZI DIANIN OBJEKTIV

Spoštovani
Vabimo vas na otvoritev fotografske razstave članov foto kluba Diana. Razstava nosi naslov “SKOZI DIANIN OBJEKTIV” Na razstavi, ki je tekmovalnega značaja je letos sodelovalo 14 avtorjev, ki so v dveh temah A DIVJAD in B NARAVA skupno poslali 188 fotografij.
Žirija v sestavi Marjan ARTNAK MF FZS EFIAP/p in Stanko LAVRIČ EFIAP/b sta v vsakoi kategoriji podelila po pet diplom ter zlato, srebrno in bronasto medaljo. V kategoriji A DIVJAD je prejel
1. mesto in zlato medaljo Janez PAPEŽ za fotografijo KOZAČA
2. mesto in srebrno medaljo Miran Krapež za fotografijo VELIČASTNA PESEM
3. mesto in bronasta medaljo pa Drago KURALT za fotografijo PORTRET
Diplome so prejeli
Milan Cerar – GAMS
Janez Papež – HERMELIN
Elo Mihevc – JELEN RUKA
Oton Naglost – GAMS
Franc Jensterle – DRUŽINA

V kategoriji B NARAVA je žirija podelila
1. mesto in zlato medaljo Miranu KRAPEŽU za fotografijo ZRCALCE ZRCALCE
2. mesto Janezu PAPEŽU za fotografijo PRIDNI STARŠI
3. mesto in bronasto medaljo Elu MIHEVCU za fotografijo ZELENA ŽOLNA
Diplome pa
Milan Cerar – JESEN
Oton Naglost – SAMOTAR
Janez Papež – PERISKOP
Nevenka Papič – Mehka odeja
Miran Krapež – Planinska pot
Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Nova knjiga – NAŠA NARAVA

Spoštovani člani, predstavljamo vam knjigo NAŠA NARAVA, katere avtorji so Janez Papež, Janez Černač in Vlado Jehart

… takole so jo opisali ob izidu …

predstavljamo vam pester živalski svet v naravnem okolju našega goratega in alpskega sveta na območju do naše zahodne in severni meje, od tam po raznolikih pokrajinah pa vse do obsežnih jelovo bukovih gozdov na jugu, ki so po dinarskih gozdovih povezani do osrednjega Balkana. Ta izjemno bogata narava je prava genska zakladnica rastlinskih in živalskih združb, ki so se razvijale od nastanka življenja in do sedaj po večnih zakonih narave, šele v zadnjih stoletjih pa tudi pod manjšim in vse večjim človeškim vplivom.

Na območju naše narave so v zadnji ledeni dobi dokazano živela plemena od lova in nabiralništva v jamskih bivališčih: Potočka zijalka na Koroškem, v Betalovem spodmolu na Notranjskem, v Ciganskih jamah na Kočevskem ter v Divjih babah na Idrijskem. Po tem obdobju, ki je trajalo od 50. 000 do 10. 000 let pred nami, so šele klimatske spremembe z otoplitvami omogočale poselitve s kmetovanjem. To obdobje, ki je v knjigi opisano na duhovit in celo ironičen način, nas zapelje v skušnjavo, da takratne odnose v plemenih primerjamo s sedanjo državno politiko pri zadolževanju, trgovino z orožjem, korupcijo in prostitucijo, celo z zablodami v sedanji sprevrženi umetnosti. Takratni šamani so zmedli pleme in ga razcepili ter pognali v pogubne selitve, ker so eni napovedovali grozeče otoplitve, drugi pa še hujšo ledeno dobo, kar nas napelje na misel, da prav podobno tudi sedanji učenjaki in politiki napovedujejo vse mogoče in tudi nemogoče, če so kupljeni od multinacionalk s svojimi interesi pri ropanju ljudi in narave.

Knjiga naj bi ljudem odpirala oči, da bi občudovali in tudi razumeli ter spoštovali našo naravo, zato naj bi jo tudi varovali in ohranjali še za vse bodoče rodove. Vsi smo odgovorni za vzdržno rabo narave, ki je odvisna od našega odnosa do narave in družbe ter od usode edinega našega planeta, ki je dom vsega življenja na Zemlji.

Knjiga je primerna za vsakega bralca in lepo darilo za prijatelje in za poslovne partnerje. Celo najmlajši jo bodo z veseljem pregledali, ker tako občudujejo živali.

Lepo vas pozdravljamo avtorji knjižnega dela Naša narava:

Janez Papež ,  Vlado Jehart ,   Janez Černač

 

PS

za naročila kontaktirajte našega člana Janeza Papeža

Razstava fotografij članov FK Diana CERKNO 2015

RAZSTAVA FK DIANA
CERKNO 2015

Spoštovani člani FK Diana!
Leto bo kmalu naokrog in čas je, da se začnemo pripravljati na razstavo fotografskih del članov našega kluba, ki letos za spremembo ne bo v Trenti, ampak v muzeju Cerkno.
Vabimo vas, da se je s svojimi fotografskimi deli tudi letos udeležite v čimvečjem številu.
Skupno razstavo članov FK Diana bomo odprli v petek 06. 11. 2015 v omenjenem Cerkljanskem muzeju. Fotografije bodo tam razstavljene dober mesec in sicer do 15. 12. 2015.
Razstava bo tekmovalnega značaja, tako da bodo ob otvoritvi zmagovalcem podeljene tudi kolajne in praktične nagrade. Rok za oddajo fotografij je 10. 10. 2015, glavni temi razstave pa sta sledeči:
Tema A: DIVJAD
V to kategorijo sodijo posnetki prostoživečih živali v naravnem okolju, prednost naj imajo posnetki divjadi, ki so bili narejeni na območju Slovenije.
Tema B: NARAVA
V to kategorijo spadajo fotografije narave v širšem pomenu. Poleg pokrajinskih posnetkov krajine so zaželeni tudi vsi drugi zanimivi posnetki narave (detajli iz narave, odmaknjeni kotički, gorsko cvetje, drevje, vode , živali itd..). Fotografije, naj predstavljajo lepote in zanimivosti narave brez vidnega človekovega vpliva. Tudi tu so zaželjene fotografije, ki so nastale na območju Slovenije!
Navodila za pošiljanje fotografij:
Tema A:
Vsak član lahko posreduje največ 6 fotografij ležečega ali pokončnega formata. Vsak posnetek naj bo na hrbtni strani označen z zaporedno številko ter imenom in priimkom avtorja. Fotografije morajo biti razvite na fotografskem papirju v velikosti 30x45cm. V kolikor je format vaših fotografij drugačen, naj fotografija ne presega 45 cm po daljši stranici. Fotografije pošljite najkasneje do 10. Oktobra 2015 na naslov Elo Mihevc, Stara cesta 22, 1360 Vrhnika (s pripisom: za FK DIANA)
Tema B
Fotografije za temo B se pošilja v digitalni obliki. Za to temo lahko vsak član pošlje največ 10 fotografij. Fotografije naj bodo v JPEG formatu, velikosti 1024 pix po daljši stranici , ločljivosti 300 dpi, velikost posamezne datoteke naj ne presega 1MB. Vsako fotografijo je v imenu datoteke potrebno označiti z zaporedno številko, naslovom in imenom ter priimkom avtorja!
(primer: 1-Gosenica-Elo Mihevc.jpg)
Fotografije za to temo lahko pošljete na zgoščenki, ki ji je potrebno priložiti izpolnjeno Prijavnico. Za pošiljanje zgoščenk uporabite isti naslov kot za pošiljanje fotografij v papirni obliki. Zaželjeno je da , fotografije pošljete po elektronski pošti na e-naslov miran.krapez@gmail.com
Za vsa dodatna pojasnila v zvezi s tehničnimi zahtevami pišite na e-mail tajnika : miran.krapez@gmail.com pokličite Mirana na številko 031-599-795.
Glede na to, da je bil zaradi neplačane članarine v letu 2015 osip članov kar velik je zaželjeno, da na razstavi s svojimi deli sodelujemo v kar največjem številu oz. najbolje kar vsi člani FK Diana.
Žiriranje poslanih del bo potekalo 15. 10. 2015 v prostorih Zavoda za gozdove na Vrhniki.
Žirija bo ocenila fotografije v obeh kategorijah, prav tako bodo v obeh kategorijah podeljene po tri nagrade in sicer zlata, srebrna in bronasta medalja FK Diana.
O vseh nadaljnih aktivnostih in navodilih boste člani sprotno obveščeni preko elektronske pošte in naše nove spletne strani FK Diana.

Lep pozdrav vsem Miran Krapež – tajnik FK Diana

PRIJAVNICA

Ime in priimek: _______________________________________________
Naslov: _____________________________________________________
Telefon: _____________________________________________________

Tema A: DIVJAD
Naslov dela:
A1. _______________________________________________________________________________
A2. _______________________________________________________________________________
A3. _______________________________________________________________________________
A4. _______________________________________________________________________________
A5. _______________________________________________________________________________
A6. _______________________________________________________________________________

Tema B: NARAVA
Naslov dela:
B1. _______________________________________________________________________________
B2. _______________________________________________________________________________
B3. _______________________________________________________________________________
B4. _______________________________________________________________________________
B5. _______________________________________________________________________________
B6. _______________________________________________________________________________
B7. _______________________________________________________________________________
B8. _______________________________________________________________________________
B9. _______________________________________________________________________________
B10._______________________________________________________________________________

Prenovljena spletna stran

Spoštovani obiskovalci naše spletne strani!

V veliko veselje nam je, da vam lahko postrežemo z novim videzom naše prenovljene spletne strani. Zavedamo se, da je brskanje po spletu postal najlažji in nepogrešljiv način iskanja informacij, zato vam na tem mestu ponujamo na ogled dejavnost članov Foto kluba Diana, ki se ponaša z že več kot 40 letnim delovanjem.

Trudili se bomo, da bo stran aktualna in vedno zanimiva. Vsak mesec bomo objavljali izbrano fotografijo meseca naših članov in verjamemo, da bo, opremljena z naravoslovno fotografijo, kot taka tudi paša za oči vseh ljubiteljev narave, kakršni smo tudi člani našega Foto kluba.

Če pa bo naša dejavnost pripomogla k temu, da s skupnimi močmi pomagamo ohraniti to našo prelepo, a žal vedno bolj ogroženo  naravo, bo naš cilj v celoti dosežen. S skupnimi močmi bomo le-te lažje dosegli.

Pa veliko užitkov …

Razstava FK Diana Trenta 2014!

V soboto 13. septembra  ob 19. uri bomo  v Info središču TNP v Trenti – Dom Trenta  odprli fotografsko razstavo članov FK DIANA.

Vljudno vabljeni!

Skupinski fotolov FK Diana 2012!

Fotolov bo organiziran 8. in 9.6.2012 v vasi Šalovci pri Hodošu. Zbirno mesto je EKO SOCIALNA KMETIJA ŠALOVCI.
PROGRAM:
Petek 8.6.2012
10.00 – 11.00       Prihod na EKO SOCIALNO KMETIJO ŠALOVCI
11.00 – 12.00       Malica – domači narezek in še kaj
12.00 – 18.00       Fotolov v okolici (bogato s pticami)
18.00 – 19.00       Večerja, debata in namestitev za spanje
Sobota 9.6.2012
6.00 – 6.30           Zajtrk
6.30 – 11.00         Fotolov
11.00 – 12.00       Kosilo in zaključek fotolova
Cena fotolova vključno s prehrano in spanjem za udeleženca je cca 30 eur (odvisno od naših želja). Stroške poravna
vsak sam ob prihodu na kmetijo.
Prijave sprejemamo do 31. maja na telefon Dan Briški gsm 041/859-835 ali E-mail
Zaradi nemotene organizacije in rezervacije prostora vas prosim, da upoštevate dogovorjeni rok. Za ostale morebitne informacije
kličite gsm 031/313-274 – Iko Krašovec.
Gospodar kmetije g. Lajči nam bo povedal več zanimivosti o habitatu, ki nas zanima za fotolov.
V pričakovanju, da se boste prijavili v čim večjem številu, vas lepo pozdravljam.
Predsednik FK DIANA
Iko Krašovec

Razstava FK Diana v Domu Trenta

Vabimo vas na otvoritev razstave FK DIANA, ki bo v soboto 5. maja ob 19:30 v Info središču TNP Dom Trenta v Trenti.
Razstavljene bodo fotografije na temi Živali in Gorski svet, ob razstavi bo imel predavanje ob projekciji fotografij  naš član, mojster fotografije Marko Pogačnik .

Vsi ljubitelji narave in dobre fotografije, vljudno vabljeni!

Povezava – Dom Trenta

Info:

Kaj: Razstava FK DIANA

Kdaj: Sobota 5. maj ob 19:30

Kje:  Info središče TNP Dom Trenta, Na Logu v Trenti